Platforme de tranzactionare


#1

Stim cu totii ca sunt destule Platforme de tranzactionare in ziua de azi, dar va- ti pus intrebarea cum se poate creea una personala.


#2

Sunt un trader obisnuit insa mi- ar placea sa stiu cum imi pot creea propia platforma de tranzactionare sa pot fi “prima mana”.

Aveti idee ce pasi sunt necesari?


#3

Nu platforma de tranzactionare te face sa fii “prima mana”, ci Direct Market Access. Platforma vine abia dupa.

Iti poti face propria platforma daca stii sa programezi sau ai o echipa de programatori, dar banuiesc ca nu partea tehnica legata de cum scrie un programator codul pentru o platforma te intereseaza, ci mai mult partea “logistica”.

In cea mai simpla forma, tot ce trebuie sa faca platforma ta este sa primeasca cotatii si sa trimita ordine. Partea de analiza, cu grafice, idicatori si alte nebunii nu e obligatorie. Poti avea o “platforma” care nici macar nu are o interfata grafica, ci doar primeste comenzi text intr-un terminal si afiseaza informatii tot in format text. Ma intreb cati ar mai fi interesati de trading daca toate platformele ar fi asa… am eu un feeling ca multi se apuca de trading numai pentru ca le place cum arata graficele alea colorate pe ecran.

Discutia se complica atunci cand vedem de unde isi ia platforma ta cotatii si unde trimite ordinele. Ziceam la inceput ca trebuie sa ai Direct Market Access (DMA pe scurt) pentru a fi prima mana. Asta inseamna ca poti trimite ordinele direct in piata, dar problema este ca pentru ca tu, Claudiu Costin, sa ai DMA, tot la un broker trebuie sa apelezi. Si atunci se pune intrebarea - daca ai DMA prin intermediul unui broker, mai esti sau nu “prima mana”? Raspunsul este relativ. Teoretic esti, pentru ca ai DMA, dar practic depinzi de brokerul prin care ai acces DMA. Daca el da faliment sau decide ca nu-i place de tine, nu mai ai DMA. Deci pentru ca platforma ta sa fie cu adevarat prima mana, trebuie sa te transformi mai intai din Claudiu Costin in Claudiu Costin S.A. si sa ai nu stiu ce cod de prin seciunea K din nomenclatorul CAEN. Asta te poate face pe tine societate de brokeraj sau banca daca vrei cu adevarat.

Dupa ce ai devenit broker sau banca trebuie sa-ti faci o intreaga infrastructura IT care sa-ti permite sa comunici cu bursele care te intereseaza pe tine. Probabil cateva milioane de euro mai tarziu o sa poti sa te intalnesti cu niste oameni tehnici de pe la bursele respective, sa le prezinti infrastructura ta si ei sa-ti explice cum sa te conectezi la infrastructura lor dupa ce le mai dai si lor ceva milioane sub forma de comisioane pentru privilegiul de a te lega direct la ei. Acesta este adevaratul Direct Market Access - o conexiune fizica directa pe o infrastructa care iti apartine. Prin intermediul acestei conexiuni platforma ta poate sa trimita ordine direct in order book-ul burselor si isi poate lua cotatiile tot de acolo.

Cea mai misto chestie este ca daca ai fi super excentric si cu super multi bani pentru asuporta costurile cu toata infrastructura (asta include hardware, software, oameni, comisioane si rezervele obligatorii aferente bancilor sau societatilor de brokeraj), ai putea sa te asezi in hamac cu laptopul in brate si un single malt langa tine, sa dai drumul la platforma ta si sa te joci cu niste numere pe ecran cu acces direct in piata fara sa ai nevoie de alti bani.


#4

Metatrader 4 va fi lasat sa moara? Ce ne facem fara indicatorii si EA(s) adunati in timp?


#5

MT4 NU va muri atata timp cat brokerii vor oferi MT4 !!! Restul e cancan …


#6

q.e.d. MT4 Version 4.0 Build 1031 (17 Dec 2016).